tiistai 2. lokakuuta 2012

Matee - Jumalten juoma

lähde: theelieflhebbers.nl
Asuin Chilessä useamman vuoden opiskeluaikana. Heti ensimmäisinä kuukausina opin mateen juonnin saloihin. Mateeta juodaan paljon eteläisimmässä Chilessä ja Argentiinassa, eli Patagoniassa, sekä Brasiliassa ja Uruguayssa. Uruguayssa ihmettelin kun monet ihmiset kävelivät kaupungilla toisessa kainalossaan termospullo ja mate-kippo. Mate itse asiassa tarkoittaa kippoa josta sitä juodaan. Perinteinen kippo on calabaza, joka on tehty kurpitsasta. Hierba de mate taas on mate-yrtti. Kun puhun mateesta, tarkoitan sillä juomaa sekä yrttiä.

Mateella on useita terveysvaikutuksia. Paitsi että se virkistää ja piristää mieltä (stimuloi keskushermostoa), se vähentää ruokahalua, puhdistaa elimistöä, supistaa ihoa ja limakalvoja, lievittää kipua ja on antireumaattinen. Matee myös nostaa kehon lämpötilaa kofeiinin ansiosta ja sitä juodaankin Chilessä enemmän talvella. Yrttiä on käytetty mm. lievään masennukseen, rytmihäiriöihin, ruoansulatusvaivoihin, vilustumiseen, diabetekseen, väsymyspäänsärkyyn, anemiaan ja heikkouteen. (Lähteenä Sinikka Piipon Luonnon lääkeyrtit- kirja)


Tutustuin matee-juomaan majatalossa Coyhaiquequessa (jonne oli muuten vaikea mennä koska en osannut lausua kaupungin nimeä oikein. Sanoin coihaikuekue vaikka se lausutaan suunnilleen näin: coijaike). Join mateen liian vahvana ja sen seurauksena en nukkunut seuraavana yönä ollenkaan.

lähde: news.nationalgeografic.com
Matee täytyy aina pestä (lavar), eli huuhdella. Liotan mateeta kuumassa vedessä n. 5 min. Siinä on nimittäin maksamyrkkyjä, jotka huuhtoutuvat pois. Mateeta ei kannata juoda illalla, koska se sisältää kofeiinia ja mateiinia, jotka piristävät. Matee ei kuitenkaan nosta sydämen sykettä samalla tavalla kuin kahvi, eikä siitä tule levotonta oloa.

Chilessä opiskellessani join miltei joka päivä mateeta. Talvella luentojen jälkeen opiskelin sängyssä vilttien alla mateeta juoden. Minulla oli termospullo yöpöydällä, josta lisäsin vettä mateeseen. Yhtä mateetahan voi juoda jopa päiviä. Opiskelukaupungissa Concepcionissa on niin kylmän kostea talvi, että sisätiloissa oli aina kylmä. Asuin perheen luona kerrostaloasunnossa. Heillä ei ollut mitään lämmitintä, ennen kuin he hankkivat kamiinan olohuoneeseen sinä aikana kun asuin heidän kanssaan. Kamiina antoi lämpöä parin metrin säteelle. Koko muu asunto oli kylmä. 
 Nykyään juon mateeta harvakseltaan. Nyt tosin näyttää siltä että olen hurahtanut mateeseen uudestaan.  Tykkään edelleen juoda sitä opiskellessani, koska se auttaa minua keskittymään ja jaksamaan. Silloin kun olin Chilessä opiskelemassa, vuonna 2005, mateeta ei vielä juurikaan myyty Suomessa. Ensimmäinen matee, jonka näin, myytiin pienessä Nordqvistin teepussissa. Se on tarkoitettu juotavaksi kuten tee, eli 1 tl/kuppi. Ensimmäiset ”kunnon”mateet (jollaisena se myydään Etelä-Amerikassa) näin Punnitse ja Säästä- kaupassa ja siellä oli jopa luomu-mateeta. Mateeta laitetaan kuppiin reilusti, neljäosa – jopa puolet kupin koosta. Sitä voi sitten juoda hyvin parin päivän ajan.

Ollessani tänä vuonna Chilessä käymässä, olin kaverini Loretton kanssa viettämässä iltaa hänen kahden kaverinsa kanssa ja joimme yhdessä mateeta. Mate kiersi pöydässä siten että kukin joi vuorollaan yhden kipollisen mateta. Mate ei taida koskaan olla yksityinen asia Etelä-Amerikassa. Perhe tai ystävät jakavat saman mateen. Minua ei houkuttele samasta pillistä juominen toisten kanssa, enkä haluaisi jakaa omaa mateetani. Mutta olemmekin individualisteja täällä Suomessa.. Etelä-Chilessä Coyhaiquequessa minulle kerrottiin että perinteisesti mateen tarjoaminen vieraalle on ollut luottamuksen osoitus. 

lähde: educarachile.cl
 Mateeta juodaan yleisimmin kuuman veden kanssa. Useat ihmiset lisäävät siihen yrttejä, kuten minttua ja sitruunamelissaa. Ne antavat raikkautta, koska mate on itsessään vähän tunkkaisen makuista. Sain kaveriltani puolanminttua (poleo), jota käytetään paljon Chilessä, koska se kasvaa villinä luonnossa. Tänään laitoin mateeseen puolanminttua ja vahvaa minttulajiketta jota kasvatin kesällä.

Lapsille kuulemma juotetaan mateeta maidon kera. Mateeseen voidaan myös lisätä viinaa. Sitä on juotu perinteisesti poltetun sokerin, sitruunamehun ja maidon kanssa. Lempimateeni onkin Taraguin mate, johon on lisätty appelsiinin kuorta. Toin tätä mateta Chilestä. Koin melkoisen yllätyksen kun näin että sitä myydään myös Suomessa Théhuoneessa Helsingissä. Siellä myydään myös luomu-mateeta ja perinteisiä mate-kippoja! Mikä löytö! 

Matee ei ole pelkästään juoma ja lääkeyrtti, sitä on käytetty myös rituaaleihin tuhansien vuosien ajan Etelä-Amerikassa. Guarani- intiaanit kunnioittivat mateen henkeä ja he uskoivat sen suojelevan heitä jotka sitä kunnioittivat. Intiaanit käyttivät mateen lehtiä jaksaakseen rankassa työssä. Jesuiitat alkoivat käyttää kasvia intiaanien esimerkin myötä, ja toivat sen Eurooppaan jo 1500- luvulla. (Lähteenä Sinikka Piipon Luonnon lääkeyrtit- kirja)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti