sunnuntai 27. toukokuuta 2012

AARRE - EL TESORO

 

 Viikolla hain postista odottamani paketin, joka saapui hyvältä kaveriltani toiselta puolen maapalloa. Pakettia avatessani tunsin kuinka hirmuisen kaukana Andien ja Tyynenmeren välissä sijaitseva Chile oikeasti on. Joitakin vuosia sitten asustelin Chilessä mm. opiskelemassa ja opiskeluharjoittelussa. Tänä vuonna lähdin Chileen kuukaudeksi vähän hetken mielijohteesta. Matka entiseen, lähes toiseen kotimaahan jännitti todella paljon. Kerron matkasta jossakin lähitulevaisuudessa. 

Avasin aarrepaketin torpan rappusilla ja vaikka tiesin mitä odottaa, silti jännitti :).

Nätistä pussista paljastui hippunen Chileä; maan kansallispuun Araukarian siemeniä. Minulle metsäläiselle oikea Aarre! 


Laitoin heti muutaman siemenen suoraan maahan ja kuusi siementeä ruukkuihin. Nyt jännityksellä odotan milloin niistä pilkistää muinaispuu Araukarian taimi! Noin viisi vuotta sitten kylvin muutaman siemenen suoraan maahan ja ne kaikki lähtivät kasvamaan.






Araukarian taimi
  Araukaria (Araucaria araucana) on ehdoton suosikkipuulajini Chilessä. Se kasvaa vain Etelä-Chilessä ja Etelä-Argentiinassa vuoristossa yli 800 metrin korkeudessa merenpinnasta. Araukaria on selviytymisen mestari. Se sietää kylmyyttä, ravinteiden niukkuutta ja jopa tulivuoren purkauksia. Conquillion kansallispuistossa näkee yksinäisiä araukarioita keskellä tulivuorikivikkoa, eli vanhaa laavavirtaa. Puuta suojaa erittäin paksu kaarna. Se selviää siis hyvin myös Suomen ilmastossa.

Araukarioita Huerquehuen kansallispuistossa

On arvioitu, että araukariat voivat elää yli 1 000 vuotta vanhaksi. Pisimmät araukariat ovat 50 metriä pitkiä. Yleensä se kasvaa 30 – 40 metriä pitkäksi. Puu kasvaa paksuutta keskimäärin millin vuodessa ja pituutta muistaakseni noin sentin vuodessa.

Araukarian isot siemenet olivat ennen tärkein ravinnonlähde Chilen alkuperäisväestölle Mapucheille, joille puu on ollut tärkeä myös uskonnollisissa seremonioissa. Koska puu kasvaa äärimmäisen hitaasti, puuaine on erittäin hyvälaatuista. Se on kuitenkin nykyään täysin rauhoitettu harvinaisuutensa vuoksi. Araukaria leviää todella hitaasti suuren siemenensä takia ja hitaasti kasvavat taimet jäävät muun kasvillisuuden jalkoihin.


Nuorehko Araukaria, jossa on käpyjä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti